Flamenco

Flamenco

Oorsprong

Het is heel bijzonder om een flamenco optreden bij te wonen, helemaal in Andalusië dat door velen wordt gezien als de bakermat van deze kunstvorm. Flamenco is een dans- en zangstijl die al eeuwen oud is en die zich ook blijft ontwikkelen. Het kent niet alleen een Roma (“gitanos”) oorsprong, maar heeft ook Spaanse (volkse), Byzantijnse, Sefardische en Moorse invloeden. Sinds 2010 staat het op de Culturele Wereld erfgoedlijst.

Optreden

flamencoFlamenco is er in soorten en maten. Zo rond 1900 is de Café Cantante ontstaan, wat zoveel inhield dat optredens een meer georganiseerd karakter kregen en dat de artiesten betaald kregen voor hun optredens. Tegenwoordig worden er ook grotere shows gegeven in theaters en grote zalen. Het is voorstelbaar dat een show in een theater een andere vorm van Flamenco laat zien dan een min of meer spontaan optreden in een klein café. Beiden hebben hun charme en het is moeilijk te zeggen wat meer authentiek is.

Tablao

Er zijn veel mogelijkheden om in Andalusië te genieten van de flamenco:
Een show in een theater. Wat hier wordt getoond is formeel en kent professionele dansers, zangers en muzikanten.
Een show in een tablao (een bar met flamenco optredens). Kleinschaliger dan een theater, en dat maakt de sfeer meer intiem. De shows zelf zijn professioneel.

Een andere mogelijkheid is om uw geluk te beproeven in een van de vele kleinere bars in stad of dorp, waar “peñas” (vriendenclubs) op een meer spontane en ongepolijste wijze optreden. De kwaliteit is wisselend en het is ook bijzonder lastig om te ontdekken hoe laat en waar precies een vriendenclub optreedt, maar het is de moeite waard om het op deze manier mee te maken. Tijdens een rondreis Andalusië is een optreden heel gemakkelijk in te plannen. Vooral in Sevilla en Granada worden goede shows gegeven.