Blog Andalusië

Flamenco

Flamenco

Oorsprong

Het is heel bijzonder om een flamenco optreden bij te wonen, helemaal in Andalusië dat door velen wordt gezien als de bakermat van deze kunstvorm. Flamenco is een dans- en zangstijl die al eeuwen oud is en die zich ook blijft ontwikkelen. Het kent niet alleen een Roma (“gitanos”) oorsprong, maar heeft ook Spaanse (volkse), Byzantijnse, Sefardische en Moorse invloeden. Sinds 2010 staat het op de Culturele Wereld erfgoedlijst.

Optreden

flamencoFlamenco is er in soorten en maten. Zo rond 1900 is de Café Cantante ontstaan, wat zoveel inhield dat optredens een meer georganiseerd karakter kregen en dat de artiesten betaald kregen voor hun optredens. Tegenwoordig worden er ook grotere shows gegeven in theaters en grote zalen. Het is voorstelbaar dat een show in een theater een andere vorm van Flamenco laat zien dan een min of meer spontaan optreden in een klein café. Beiden hebben hun charme en het is moeilijk te zeggen wat meer authentiek is.

Tablao

Er zijn veel mogelijkheden om in Andalusië te genieten van de flamenco:
Een show in een theater. Wat hier wordt getoond is formeel en kent professionele dansers, zangers en muzikanten.
Een show in een tablao (een bar met flamenco optredens). Kleinschaliger dan een theater, en dat maakt de sfeer meer intiem. De shows zelf zijn professioneel.

Een andere mogelijkheid is om uw geluk te beproeven in een van de vele kleinere bars in stad of dorp, waar “peñas” (vriendenclubs) op een meer spontane en ongepolijste wijze optreden. De kwaliteit is wisselend en het is ook bijzonder lastig om te ontdekken hoe laat en waar precies een vriendenclub optreedt, maar het is de moeite waard om het op deze manier mee te maken. Tijdens een rondreis Andalusië is een optreden heel gemakkelijk in te plannen. Vooral in Sevilla en Granada worden goede shows gegeven.

dorpsfeest Frigiliana

Dorpsfeest Frigiliana

San Antonio

In Frigiliana zijn de voorbereidingen van het jaarlijkse dorpsfeest Frigiliana al bijna begonnen! Het feest wordt gevierd rondom de naamdag van San Antonio de Padua, de patroonheilige van de franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts.
En beschermheilige van “ons” dorp Frigiliana.

Kermis

De feria de Frigiliana is niet alleen maar een religieus feest. Voor een kleine week strijkt er een heuse kermis op het hoofdplein neer en worden er elke avond tot in de kleine uurtjes optredens gegeven, van standup comedians, miss en mister verkiezingen, dansuitvoeringen van de plaatselijke Flamenco school tot shows door (regionaal) beroemde artiesten.

Romería

dorpsfeest FrigilianaOp 13 juni, de naamdag van Antonio de Padua vindt de jaarlijkse romería plaats. Dit is een soort pelgrimstocht, waarbij een beeld van de beschermheilige door het dorp wordt gereden, in dit geval op een oude boerenkar die getrokken wordt door twee prachtige ossen. De stoet werd begeleid door schitterend traditioneel geklede dames en heren, zittend in koetsen of stoer op hun paarden. De pelgrimstocht eindigde vorig jaar voor het eerst niet bij de picknickplek aan de rivier “Higueron”, maar op een nieuwe plek aan de rand van het dorp. Hier werd de rest van de dag uitbundig gedanst, gezongen en gegeten (paella uiteraard!).

Feria de Granada

Feria de Granada

26 mei tot 2 juni 2018

affiche Feria Granada
affiche

De jaarlijks terugkerende “feria de Granada” is georganiseerd rondom “Corpus Christi” (sacramentsdag, 60 dagen na Pasen). In diverse steden, zoals Toledo en Valencia wordt het groots gevierd. Ook in de prachtige Andalusische stad Granada is het een van de belangrijkste feesten van het jaar: feria de Granada! De meeste activiteiten vinden plaats op een speciaal feria terrein. Dit terrein ligt iets buiten de stad, in de wijk Almanjáyar in het noorden van de stad. Er zijn bussen die van het centrum naar het festival terrein rijden. De toegang naar het festival is gratis.

Recinto ferial

Op dit festivalterrein (“recinto ferial”) vindt u behalve een grote kermis, ook veel feesttenten (“casetas”) met flamenco-muziek en -dans. Op weer een ander deel van het feest terrein vindt u bars en restaurants. Gedurende de feestweek zijn er paardenshows, proeverijen en stierenvechten (“coridas”) en “procesiónes”.

Tarasca

Op woensdag 30 mei is er om 12:00 uur de processie “Tarasca”: een grote stoet aangevoerd door een vrouw (een pop aangekleed volgens de laatste mode) zittend op de rug van een grote draak. Deze Tarasca wordt begeleid door reuzen (mensen met enorm papier-maché hoofden op hun hoofd). De processie is uitbundig en kan worden gezien als de heidense tegenhanger van de religieuze processie op donderdag 31 mei, día del Corpus Christi.
Deze donderdag is eigenlijk de belangrijkste feestdag tijdens de feria. Het is een locale vrije dag. Dus scholen, overheidsinstellingen, vele winkels zijn gesloten. Er is een grote drukte op straat. De Corpus Christi processie vertrekt rond 10.15 vanuit de kathedraal en is indrukwekkend om mee te maken.
In de nacht van 2 op 3 juni wordt de feria officieel afgesloten met een spectaculair vuurwerk (“fuegos artificiales”).

Feria Granada
Feria Granada

Het programma van dit feest vindt u op deze link
Dit feest is in te passen in alle reizen die u vindt op dit overzicht