Granada – Rondreis Andalusië

Granada

Algemeen

Granada is een van de mooiste steden in de wereld en natuurlijk een van de mooiste steden in Andalusië en heeft veel kunstenaars als inspiratiebron gediend. De stad heeft nu bijna 250.000 inwoners en is gelegen aan de rand van de Sierra Nevada.
De reis ernaartoe is een indrukwekkende ervaring, wanneer op de achtergrond van het stadsgezicht met het Alhambra, de gletsjers van de ongeveer 3500 meter hoge bergen van de Sierra Nevada schitteren. Het bruisende leven in Granada is niet alleen gebaseerd op de vele toeristen die hier tijdens hun tour door Andalusië de culturele en historische gebouwen zoals het Alhambra komen bezichtigen. Ook zijn er bijna 65.000 studenten ingeschreven aan de wereldberoemde universiteit van Granada die het tot een levendig stad maken.

Geschiedenis

Over de oorsprong van Granada is men het nog niet helemaal eens. Eerste sporen zijn hier gevonden van de 5e eeuw voor Christus; er was een nederzetting van de Iberiërs en de Feniciërs in de buurt van Granada. Zeker is de bezetting door de Romeinen zoals opgravingen van een Romeins forum aantonen. Een belangrijke invloed op de oprichting van Granada hebben ook de Joden, die na hun uitzetting uit Jeruzalem zich in dit gebied van Andalusië vestigden. Na de val van het Romeinse Rijk, viel de regio Granada onder de heerschappij van de Vandalen, die oorspronkelijk uit Noord-Afrika kwamen. Later werd Granada opgenomen in het koninkrijk van de Visigoten. In 711 begon de verovering van de Moren, het begin van de lange islamitische heerschappij in Granada.

Almohaden

Na de ineenstorting van het kalifaat van Cordoba in 1012 stichtte de Almohaden hun eigen koninkrijk in Granada. Tijdens het bewind van de Almohaden werden de stadsmuren gebouwd. De ondergang van het Almohaden Rijk bracht de heersers van de Nasriden aan de macht in Granada, die veel steden in Andalusië onder hun heerschappij wisten te brengen. In het jaar 1246 werd Mohammed I door de Castiliaanse koning Ferdinand III verslagen. Ondanks dit feit bleven de Nasriden toch nog 250 jaar in Granada aan de macht. Ferdinand III verleende ze deze gunst voor de hulp bij de verovering van Sevilla. Tijdens periode behoorden de provincies Granada, Almeria en Malaga tot het rijk van Mohamed 1. Granada was de hoofdstad van dit rijk en werd zodoende voldoende verstevigd. Uit deze periode dateert het prachtige Alhambra en de Albayzin, met baden en paleizen uit 1001 nacht.

Reconquista

In 1492 moesten de Nasridische heersers van Granada definitief de superioriteit van de Spaanse koningen erkennen. Een aantal jaren verleenden de Spanjaarden vrijheid van godsdienst voor moslims. Uiteindelijk werden de Moren in 1609 door Filips II verdreven uit de regio Andalusië en verhuisden ze naar Noord-Afrika.
Voor Granada was het verlies van de moslimbevolking een zware klap en leidde tot een dramatische daling van de bevolking en de ineenstorting van de economie. Hoewel Granada, door de in 1526 door keizer Karel V opgerichte universiteit, nog steeds een van de centra van kennis in Europa is, verloor de stad economisch totaal aan betekenis.
Men erkende de toeristische mogelijkheden van culturele en historische monumenten en begon een uitgebreide restauratie die tot vandaag nog steeds in vele delen van Granada niet is afgerond.

Kaart

Weer en Klimaat

Het weer in Granada wordt gekenmerkt door verschillende klimatologische omstandigheden. Hoewel de temperaturen in de winter met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 12 ° C in vergelijking met onze streken vrij zacht zijn, kan de temperatuur ’s nachts soms snel onder het vriespunt komen. In het voorjaar heeft Granada een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 22 ° C en een gemiddelde minimum temperatuur van 9 ° C. De zomers in Granada zijn extreem warm en droog en zijn temperaturen boven 35 ° C niet ongewoon. De nachten zijn ‘s zomers mild en nodigen u uit om te wandelen of te relaxen op een van de vele terrasjes. Ondanks de hoge temperaturen is het weer in Granada niet zo benauwd als in Sevilla. Granada is gelegen op een hoogte van 675 meter en dicht bij de bergen van de Sierra Nevada die het klimaat in Granada mede bepalen.

Klimaattabel

Granada klimaattabel

Bezienswaardigheden

Alhambra
Het Alhambra is niet alleen een paleis, maar eerder kleine stad met verschillende onderdelen. Naast het paleis zelf had je in het originele Alhambra werkplaatsen, een eigen munt, woongebouwen, zwembaden en prachtige Moorse tuinen. Jammer genoeg zijn van veel van deze onderdelen nu alleen nog maar fragmenten  te zien. Tijdens de christelijke heerschappij in Granada is het Alhambra meerdere keren verbouwd.

Architectonische geschiedenis van het Alhambra

De oorsprong van het Alhambra dateert uit de Romeinse heerschappij in Andalusië. In de 9e eeuw werden de fundamenten van het oude Romeinse fort uitgebreid tot een vesting waarmee een begin werd gemaakt met de vormgeving van het Alhambra. Met de komst van de Nasridische heerser Mohammed ibn Nasrn in 1238 begon de daadwerkelijke uitbreiding van het Alhambra tot het uiterlijk dat het vandaag de dag heeft. De eerste maatregel was de oprichting van een machtige toren, de Torre de la Vela, die in de daaropvolgende jaren gebruikt werd als de zetel van de kalief en een weids uitzicht over het landschap biedt. Dit werd gevolgd door de versterking van de bovenstad, de Alcazaba. Het meest indrukwekkende hiervan is zeker de 700-meter-lange stadsmuur, die het complex omsluit.

Hoogtijdagen Alhambra

Net als in heel Andalusië beleefde het Alhambra in Granada zijn hoogtijdagen in de 14e eeuw. Terwijl zich de rest van Europa in de donkere middeleeuwen bevond, bouwde men hier scholen, ziekenhuizen en bibliotheken. Gedurende deze tijd werden ook veel mooie tuinen aangelegd. Rondom de muren van het Alhambra, werden prachtige zomerpaleizen gebouwd. Helaas is daarvan alleen het paleis Generalife in redelijk staat bewaard gebleven.
Ondanks alle culturele verworvenheden werd Granada in 1492 door de Castiliaanse vorsten veroverd. Dat was het einde van de Moorse overheersing in Andalusië. Met de overname van het Alhambra door de Spaanse koningen werd ook begonnen met structurele wijzigingen van het complex. Er werden christelijke gebouwen over een groot aantal van de Moorse paleizen gebouwd. Zelfs de voormalige vrijdagmoskee werd vervangen door de christelijke kerk Santa Maria.

Albayzin

De oorsprong van Granada is te vinden in de wijk Albayzin, die tegenover de verhoging van het Alhambra ligt. Tot vandaag de dag heeft de wijk Albayzin haar Moorse beeld behouden. De nederzetting gaat terug tot de tijd van de Iberiërs, Romeinen en Visigoten, maar haar werkelijke bloei kreeg de wijk pas tijdens de heerschappij van de Moren.
Van de oorspronkelijke gebouwen van de Moren is echter nauwelijks iets te zien. Na de verdrijving van de Moren uit Andalusië in de 16de eeuw werden de oude Moorse gebouwen vervangen door ommuurde gebouwen met binnentuinen die nog steeds het straatbeeld in het Albayzin domineren.
Toch is het dwalen door de getrapte smalle straatjes van de wijk Albayzin een heuse ontdekkingsreis. Achter elke hoek van de straat krijgt de bezoeker nieuwe indrukken.

Granada Eten en Lifestyle

Granada’s keuken wordt gevormd door een mix van mediterrane keuken van de Middellandse Zee en de meer rustieke keuken van de Sierra Nevada, die vooral wordt gekenmerkt door stoofschotels met varken. Daarnaast is Granada natuurlijk bekend om de populaire Andalusische tapas. In de steegjes van de oude stad vindt u de ene tapasbar naast de andere.
De Teterias (“tearooms”) in Nueva Calderia laten de magie van het Oosten herleven. Bij de thee wordt gebak en andere zoetigheden geserveerd. Sommige van de Teterias bieden live muziek.
Hoewel Granada niet zo groot is, heeft Granada een uitgebreid nachtleven.

Flamenco

Natuurlijk speelt ook hier, zoals bijna overal in Andalusië, flamenco een belangrijke rol. Een aantal hotels, bars en restaurants organiseren flamenco-optredens. Daarnaast zijn er ook enkele flamenco clubs waar een optreden kan worden bijgewoond. De meeste flamenco clubs bevinden zich in de grotten van Sacromonte. Rond de Plaza Nueva is het druk in het weekend. Hier vindt u veel disco’s en cocktailbars en gaat het tot in de kleine uurtjes door.

Naar overzicht rondreizen Midden Spanje
Overzicht rondreizen Andalusië
Bekijk ook Fly Drive Andalusië
Overzicht groepsreizen
Zie ook familiereis Andalusië Oost
Flydrive Andalusië, Flydrive Spanje, Rondreis Spanje