Málaga – Rondreis Andalusië

Málaga

Algemeen

Málaga werd lange tijd beschouwd als een gezichtsloze metropool met kantoor-complexen en woontorens, die de oude stad op de achtergrond dwongen. Hoewel Málaga met iets minder dan 580 000 inwoners voor lange tijd de één na grootste stad van Andalusië was, is het lange tijd vrijwel onopgemerkt geweest.
Pas in de laatste decennia heeft men de schoonheid van de stad weer ontdekt en is men begonnen het oude centrum en andere historische gebouwen te herstellen. Zo wil men voorkomen dat er elk jaar miljoenen toeristen op het vliegveld van Málaga landen om aan de stranden van de  Costa del Sol te vertoeven, maar de stad niet van de toeristen profiteert. In de komende jaren wordt ook de haven nieuw ontworpen om zo de stad richting zee te ontsluiten.

Geschiedenis

Net als bij vele andere steden in de regio gaat de oorsprong terug tot aan de Feniciërs, die hier al in 1000 voor Christus waren en een handelspost bouwden. Daarna kwamen de Romeinen, de Carthagers, de Goten en vanaf 711 de Moren, die bijna 800 jaar de heersers in Malaga zijn geweest. In 1486 na Christus werden de Moren door de Spaanse koningen verdreven.

Kaart

Weer en Klimaat

Met meer dan 325 zonnige dagen per jaar hoeft u zich over het weer in Malaga tijdens een vakantie in Andalusië geen zorgen te maken. Zoals in alle delen van de Costa del Sol wordt ook hier het weer beïnvloed door Middellandse Zee. De nabijgelegen bergen houden de koude wind in de winter tegen en maken het klimaat in Malaga aangenaam mild.
De zomers zijn zeer heet en droog in Malaga. De droge lucht zorgt ervoor dat het in Malaga zelfs bij temperaturen boven 30 ° C niet onaangenaam vochtig en muf is in de straten. Het wordt problematisch als de wind uit het westen komt. De Terral wind, zoals hij wordt genoemd, jaagt de temperaturen in Malaga tot 10 graden naar boven en maakt het klimaat in Malaga uiterst onaangenaam.

Klimaattabel

Málaga klimaattabel

Bezienswaardigheden

De Alcazaba is een Moorse vesting van de machthebbers die in 1100 na Christus is gebouwd. Oorspronkelijk was de bedoeling dat de Alcazaba mooier en prachtiger dan het Alhmabra in Granada zou worden, maar daar is vandaag niet veel meer van te zien. Boven Malaga, op een kleine heuvel, is er een tweede Moorse vesting: het Gibralfaro. Het Gibralfaro is met een kleine ommuurde doorgang, de Coracha, verbonden met de Alcazaba. De heuvel kan men via een wandelpad naast de muur beklimmen om zo vanaf het Gibralfaro van een prachtig uitzicht over heel Malaga te genieten.
Een ander symbool van de stad Malaga is de kathedraal. De kathedraal van Malaga werd echter, ondanks een bouwperiode van bijna 250 jaar (1528-1783) nooit afgebouwd. Zo ontbreekt nog onder andere steeds de tweede toren.

Pablo Picasso

Een bijzonder beroemde zoon van Málaga is Pablo Picasso, voor wie in 2003 het Picasso Museum is opgericht. Het museum is zeker een bezoek waard. De schoondochter van Picasso, Christine Ruiz Picasso en haar zoon Bernard, hebben het Picasso Museum Málaga 200 werken geschonken of geleend, die kunnen worden bewonderd in een prachtig gerestaureerd paleis. Als u  meer wilt weten over Picasso kunt u ook naar de Casa Natal Picasso, het geboortehuis van Picasso. Het gebouw is gelegen aan de rand van het oude centrum, op de Plaza de la Merced. Naar verluidt, moet Picasso hier zijn leven als een jonge jongen hebben doorgebracht en zou er zelfs zijn geboren. Ook hier is een klein museum.

Eten en Lifestyle

Vooral in het oude centrum van Malaga en rond de Plaza de la Merced, zijn er vele schilderachtige bodegas, gastronomische restaurants, tapas bars, en schattige kleine cafés, waar u kunt genieten van de milde temperaturen. Van de typisch Andalusische keuken tot internationale specialiteiten en de beroemde tapas is alles te krijgen. Bovenaan het menu staat natuurlijk vis. Vooral populair in Malaga zijn de gebakken ansjovis.
Wie een beetje verwend wil worden, kan El Hammam, een prachtig Turks bad, bezoeken.
In de avond gaat het tot laat door in een van de nachtclubs in de stad. In de zomer verplaatst het leven zich meer naar de strandboulevards van Malaga.

Naar overzicht rondreizen Midden Spanje
Overzicht individuele rondreizen Andalusië
Ga naar het overzicht groepsreizen
Zier ook familiereis Andalusië Oost
Naar familiereis Andalusië West
Flydrive Andalusië, Flydrive Spanje, Rondreis Spanje