Sevilla – Rondreis Andalusië – Tejeda Travel

Sevilla

Algemeen

Sevilla is de hoofdstad van de provincie Andalusië. De stad heeft een rijke geschiedenis en heeft vele indrukwekkende architectonische overblijfselen uit het verleden. Maar de stad bestaat niet alleen uit overblijfselen uit het verleden. Het is ook een ultramoderne metropool met inwoners die een bijzondere levenslust laten zien.
Grote schrijvers en muzikanten uit het verleden zijn geïnspireerd door de stad, denk maar aan  Rossini’s ‘Barbier van Sevilla ” en Mozart’s “Don Giovanni”.
Als drie na grootste stad van Spanje heeft zij ook te maken met de gebruikelijke problemen van een grote stad. Tijdens de dagelijkse spits heeft een hectisch en druk verkeer de rust en de romantiek al lang achterhaald. Maar Sevilla is zeker nog steeds de moeite van een bezoek waard. En niet alleen vanwege de enorme hoeveelheid indrukwekkende monumenten en de lange geschiedenis, maar ook omwille van de unieke charme van de stad.

Geschiedenis

Net als bij Córdoba, is de fundering voor Sevilla al in de tijd van de Carthagers gelegd en werd de stad in de oudheid bekend onder de naam Hispalis. Het was echter slechts een kleine nederzetting, gebouwd op houten palen, in de vlakte van de Guadalquivir. NAls gevolg van de Romeinse overwinning op de Carthagers namen de Romeinen de macht in de regio Andalusië en voorzagen de nederzetting van een versterkte stadsmuur. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk regeerden de Visigoten enkele eeuwen.
Na de verovering door de Moren begon de gouden eeuw. Ook de moderne naam van de stad komt voort uit de Moorse tijd. Vooral tijdens het bewind van de Berbers rond het jaar 1000 beleefde Sevilla ​​culturele en economische hoogtijdagen.
De christelijke herovering vond plaats in 1248. Veel van de monumenten die nu een magneet voor miljoenen toeristen vormen zijn pas na de Moorse dominantie ontstaan.

De nieuwe wereld

De volgende belangrijke periode ervoer Sevilla met de ontdekking van nieuwe wereld en de verovering van Amerika. De stad had een gunstige locatie aan een van de belangrijkste knooppunten voor de handel tussen Spanje en de Amerikaanse koloniën. Hoewel het niet direct aan de zee ligt, konden zelfs zeeschepen de stad bereiken via de rivier Guadalquivir. In de Middeleeuwen was de Guadalquivir zelfs tot Granada bevaarbaar water.
In de 17e eeuw verloor Sevilla aan belang. De Spaanse kroon regeerde het land centraal uit Madrid. De Guadalquivir verzandde snel, zodat de scheepvaart werd verplaatst meer naar de haven van Cádiz. Ook een aantal epidemieën bezorgde veel last in deze periode.
In de moderne geschiedenis werd Sevilla voornamelijk bekend door de organisatie van de wereldtentoonstelling in 1992.

Kaart

Weer en Klimaat

Sevilla is een van de warmste steden in Europa. Zelfs in de zachte winters is de gemiddelde dagelijkse temperatuur 18,7 graden en zinkt de temperatuur slechts enkele dagen onder het vriespunt. In de zomer stijgt de thermometer soms zelfs boven de 45 graden. Het weer wordt bepaald door invloeden van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Klimaattabel

Sevilla klimaattabel

Bezienswaardigheden

De hoeveelheid van attracties en bezienswaardigheden in Sevilla is zo overweldigend dat een ontdekking in een ​​dag nauwelijks te doen is. Zeker voor een korte trip naar Sevilla is het raadzaam om vóór het bezoek een programma te maken.
Alleen al een bezoek aan de de kleine steegjes van de oude binnenstad van Sevilla is een bezoek waard. Ook een ontdekking van de prachtige wijk Santa Cruz mag zeker niet ontbreken. Om de belangrijkste toeristische attracties af te vinken, zou u ook een bus tour  door Sevilla kunnen overwegen. De toeristische bussen vertrekken bij de Torre del Oro. Wie houdt van gezelligheid en romantiek zou voor een rondleiding door de stad per koets kunnen overwegen.
De Moorse bouwstijl domineert de stad Sevilla. Door versmelting van de Moorse met de Gothische stijl is de voor heel Andalusië bekende Mudejar stijl ontstaan.

Kathedraal van Sevilla (Santa Maria de la Sede)

De kathedraal van Sevilla is in grootte de derde ter wereld. Alleen St. Peter’s Basiliek in Rome en St. Paul’s Cathedral in Londen zijn groter. Zoals bij veel kerken en kathedralen in Andalusië is ook de kathedraal van Sevilla (Santa Maria de la Sede) gebouwd op de fundamenten van een voormalige moskee. Reeds in de oudheid was de bouwplaats van de kathedraal van Sevilla een religieuze plek van aanbidding  en stond er een Romeinse tempel.
De door de Moren gebouwde moskee was een van de grootste in de wereld. Helaas zijn alleen de oranjerie en de Giralda, de klokkentoren, uit de islamitische periode bewaard gebleven.
Een hoogtepunt in de kerk is het altaar, met een ongelooflijke verscheidenheid aan vormen en een bouwperiode van bijna 100 jaar. Daarnaast zijn er onder andere een aantal sculpturen uit de Middeleeuwen en sinds 1902 ook de graftombe van Christoffel Columbus te vinden.

Giralda (minaret van de moskee van Sevilla)

De minaret van de oude Moorse moskee (nu de toren van de kathedraal), staat bekend als de Giralda en is het symbool van de stad. De toren is een overblijfsel van de voormalige moskee uit 1184, en was toen een van de hoogste gebouwen ter wereld (alleen de piramides van Gizeh waren hoger).
Opmerkelijk is dat deze toren tot aan de hoogte van de klokkenstoel, dat wil zeggen tot aan de galerij op 70 m hoogte, te paard kan worden beklommen. In plaats van een trap bouwde men een ca. 2,50 m brede helling met een hoog plafond. Via deze oprit (in plaats van trappen) kon belangrijk nieuws snel bekend worden gemaakt.
Op de top van de toren staat de bronzen Giraldillo. Het is een vrouwelijk beeld als incarnatie van het triomferende christelijk geloof.

Eten en Lifestyle

Sevilla staat bekend om zijn nachtleven. De milde en zwoele avonden en nachten nodigen u uit voor een verblijf in een van de vele bars en restaurants. Sevilla heeft voor bezoekers en bewoners van alle leeftijden wat te bieden. De jeugd komt vooral op de pleinen in de oude binnenstad van Sevilla bij elkaar. Rondom de Giralda zijn de café’s altijd goed gevuld.
Voor toeristen wordt een scala aan flamenco shows aangeboden.
Nergens in Sevilla ontbreekt het aan tapas. Sevilla wordt dan ook beschouwd als de bakermat van de tapas, die in allerlei warme of koude variaties bij een drankje worden geserveerd.

Naar overzicht rondreizen Midden Spanje
Overzicht rondreizen Andalusië
Kijk hier voor de groepsreizen
Zie ook familiereis Andalusië West
Flydrive Andalusië, Flydrive Spanje, Rondreis Spanje