Weer en Klimaat Córdoba

Weer en Klimaat CórdobaContact

Hier vindt u veel informatie over het weer en klimaat in Córdoba.

Algemeen
Informatie Andalusië Reizen Hoogtepunten Andalusië Vliegvelden Vliegveld Málaga Vliegveld Sevilla Vliegveld Granada
Málaga
Hoogtepunten Málaga Málaga praktisch Vliegveld Málaga Monumenten Málaga Musea Málaga Hotels Málaga Busstation Málaga Treinstation Málaga Parkeren Málaga

Weer en Klimaat Córdoba

weer en klimaat Córdoba
Tejeda Travel Team

Het klimaat van Córdoba kan worden omschreven als mediterraan, maar vanwege de bijzonder hete zomer kan het worden beschouwd als een bijna Afrikaanse stad. In feite is Córdoba in de zomer de heetste stad, niet alleen in Spanje, maar in heel Europa. Córdoba ligt op een hoogte van 100 meter, aan de voet van de Sierra Morena. Het hoger gelegen deel van de stad reikt tot 250 meter.
De gemiddelde temperatuur in de koudste maand (januari) is 9,3 °C, die in de warmste maanden (juli en augustus) 28 °C.

Neerslag

De neerslag bedraagt ongeveer 600 millimeter per jaar en is dus niet overvloedig; hij concentreert zich echter, zoals normaal is in een mediterraan klimaat, tussen de herfst en het vroege voorjaar. De maand met de meeste regen is december, met 110 mm.

tabel weer en klimaat Córdoba
klimaattabel Córdoba

Winter – klimaat in Córdoba

De winter, van december tot februari, is mild, hoewel het iets kouder is dan in bijvoorbeeld Sevilla. Er zijn veel zonnige dagen, waarbij de lucht overdag mild is, maar het ’s nachts koud kan worden. Ook kan er in perioden met mooi weer ’s nachts en in de vroege ochtend mist ontstaan.
Er zijn echter ook perioden met slecht weer, met wind en regen. Zeer koude dagen zijn zeldzaam, maar door de afstand tot de zee kan het ’s nachts licht vriezen. Tijdens de koudste nachten van het jaar daalt de temperatuur meestal tot -2 a -3 °C. Af en toe kunnen er ook korte koude perioden zijn. Het kouderecord staat op -8 °C en werd gevestigd in december 1979 en in januari 2005.
Sneeuw in Córdoba is zeer zeldzaam en deed zich voor in februari 1954, januari 1971, maart 1971, januari 2006 (dus na 35 jaar), en januari 2010.

Voorjaar – weer in Córdoba

De lente is in maart en soms in april wat onstabiel, met winderige en soms regenachtige dagen, maar over het algemeen is het een mild en zonnig seizoen, en wordt het steeds stabieler en weldra zelfs heet. Al in april komen de dagtemperaturen vaak in de buurt van 30 °C. In mei kunnen de eerste zeer warme dagen optreden, vooral in de tweede helft van de maand.

Zomer

De zomer, van juni tot half september, is zeer heet en zonnig, met zeer zeldzame regens.
De maxima liggen meestal rond 36/37 °C in juli en augustus, maar er zijn perioden van verzengende hitte. Op de warmste dagen van het jaar bereikt de temperatuur gewoonlijk 42/43 °C. De hoogste temperatuur is 47 °C en werd geregistreerd in juli 2017.
De luchtvochtigheid is echter niet hoog, en het dagelijkse temperatuurbereik is aanzienlijk, zodat de nachten meestal een beetje verlichting brengen.

Herfst

De herfst, van half september tot november, is aanvankelijk warm en zonnig: nog in oktober, vooral in de eerste helft, loopt de temperatuur vaak op tot 30 °C. In dit seizoen begint het echter te regenen.

Zon – weer en klimaat Córdoba

Het aantal uren zonneschijn in Cordoba is groot in de zomer, wanneer de lucht helder is, het is goed in de lente, vooral vanaf half april, en het is nog behoorlijk in de herfst en de winter, wanneer er een matig aantal bewolkte dagen is, tijdens perioden van slecht weer, maar er zijn ook zonnige perioden. In een jaar zijn er 2.900 uren zonneschijn.

Vragen en antwoorden over weer en klimaat in Córdoba

Wat is het klimaat in Córdoba? Córdoba heeft een mediterraan klimaat maar met heel erg warme zomers. Het is de warmste stad van Europa.

Hoe is het weer in Córdoba? In de zomer is het verzengend heet. Met maxima tot boven de 40 graden Celcius. In het voor- en najaar is het heerlijk. Ook de avonden zijn aangenaam. In de winter regent het soms maar zijn er ook veel zonnige dagen bij. Voor actueel weer zie https://www.tiempo.com/cordoba.htm

Wanneer kan ik Córdoba het beste bezoeken? Om zowel de zomerhitte als de winterregens te vermijden, zijn de beste maanden om Córdoba te bezoeken april, mei en oktober, hoewel het soms kan regenen. Degenen die tegen de hitte kunnen, kunnen ook voor de zomer kiezen, maar zij moeten bereid zijn om in verzengende hitte door de stad te wandelen. In de winter zijn er verschillende aangename dagen, zonnig en lenteachtig, hoewel het ’s nachts koud kan worden, en perioden met slecht weer zijn niet uitgesloten.

Hoeveel graden is het in juli en augustus in Córdoba? De maxima liggen meestal rond 36/37 °C. Maar er zijn ook perioden dat het kwik boven de 40 graden komt.

Is het in de zomer te warm in Córdoba? Voor de meeste mensen zal de zomer in Córdoba te heet zijn. Wel is het zo dat de luchtvochtigheid zeer laag is en de avonden meestal wel voor wat afkoeling zorgen.

Kun je overwinteren in Córdoba? De temperaturen zijn in de winter niet laag in Córdoba. Maar ´s avonds nog op een terras zitten is er niet bij. Ook zijn er best wat bewolkte en regenachtige dagen bij.

Wat zijn de mooiste plekken van Córdoba? Het belangrijkste monument van Córdoba is de Mezquita; een enorme moskee met daarin een katholieke kathedraal gebouwd. In de wijk om de Mezquita heen, de Judería, is het heerlijk slenteren door de nauwe straatjes.

Naar het overzicht van onze rondreizen Andalusië

Wij organiseren ook individuele reizen naar Midden Spanje.
Wij organiseren ook enkele kleinschalige groepsreizen.
Kom naar Andalusië! Klik hier voor contactContact
Rondreis Spanje, Flydrive Spanje, Flydrive Andalusië,
Zie ook onze fietstocht op de Via Verde de Aceite!

Voor excursies in Andalusië kijkt u op www.tejeda-tours.com