Weer en Klimaat Granada

Weer en Klimaat GranadaContact

Hier vindt u veel informatie over het weer en klimaat in Granada.

Algemeen
Informatie Andalusië Reizen Hoogtepunten Andalusië Vliegvelden Vliegveld Málaga Vliegveld Sevilla Vliegveld Granada
Málaga
Hoogtepunten Málaga Málaga praktisch Vliegveld Málaga Monumenten Málaga Musea Málaga Hotels Málaga Busstation Málaga Treinstation Málaga Parkeren Málaga

Weer en Klimaat Granada

weer en klimaat Granada
Tejeda Travel Team

Granada, een stad in Andalusië, heeft een licht continentaal klimaat, met matig koude winters en warme, zonnige zomers. Het dagelijkse temperatuurverschil is vaak opmerkelijk. De stad ligt namelijk in Zuid-Spanje, maar op ongeveer 700 meter boven de zeespiegel, en op korte afstand van de bergen van de Sierra Nevada.
De gemiddelde temperatuur van de koudste maand (januari) is 7 °C, die van de warmste maand (juli) is 26 °C.

Neerslag

De neerslag is vrij schaars, want hij bedraagt 355 millimeter per jaar. In feite volgen de regens een patroon dat lijkt op dat van de Middellandse Zee, zodat ze frequenter zijn van november tot april, maar de winter is niet erg regenachtig. In de zomer regent het bijna nooit.

tabel weer en klimaat Granada
tabel weer en klimaat Granada

Winter – klimaat in Granada

De winter, van december tot februari, is gemiddeld niet erg koud, maar de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn aanzienlijk, bovendien hangt het van de perioden af.
De dagen kunnen zacht zijn, vooral wanneer de anticycloon van de Azoren zich op het Iberisch schiereiland vestigt, wat ook in de winter perioden met mooi weer oplevert, met maxima rond 15/16 °C, maar de nachten zijn over het algemeen koud, met minima dicht bij het vriespunt.

De regens, aangevoerd door Atlantische depressies, zijn relatief frequent, maar over het algemeen niet overvloedig. In deze perioden, met een bewolkte hemel, blijven de temperaturen vrij mild, zelfs ’s nachts.

Er zijn echter ook koude perioden. Tijdens de koudste nachten van het jaar daalt de temperatuur tot -4/-5 °C, maar het kan soms tot lagere waarden komen, en in het verleden is de temperatuur zelfs tot onder -10 °C gedaald.
Sneeuw in Granada is niet zo zeldzaam. Over het algemeen sneeuwt het 1 a 2 dagen per jaar, maar een witte mantel die de stad bedekt is slechts eens in de paar jaar te zien. Het is echter gemakkelijker om de sneeuw te zien op het Alhambra, dat de stad domineert op 800 meter voet boven de zeespiegel.
In de nabijgelegen bergketen van de Sierra Nevada, waar de hoogste toppen van het Iberisch Schiereiland te vinden zijn (de berg Mulhacén is 3.482 meter hoog, zijn er skiliften.

Zomer – weer in Granada

De zomer, van juni tot augustus, is heet en zonnig. De hitte is overdag vaak verzengend, de maximumtemperatuur kan gemakkelijk oplopen tot 36/37 °C. Gelukkig is de lucht droog. s Nachts blijft het echter relatief koel, meestal tussen 15 °C en 20 °C, behalve in de warmste periodes.
Op de warmste dagen van het jaar bereikt de temperatuur ook wel eens 40 °C. Het hoogste record is 43,5 °C, geregistreerd in juli 2017.

Voorjaar en Herfst

De lente en de herfst zijn zacht en wisselvallig, zodat er perioden met mooi weer zijn, maar ook Atlantische fronten, die wolken en regen brengen. Het waait er vrij vaak, en het temperatuurverschil tussen dag en nacht is opmerkelijk.

Zon – weer en klimaat Granada

De hoeveelheid zonneschijn in Granada is groot in de zomer, wanneer er een heldere hemel heerst: in juli zijn er gemiddeld 12 uren zonneschijn per dag. Zonnige dagen zijn het hele jaar door mogelijk: zelfs in december en januari zijn er niet minder dan 5 uren zonneschijn per dag. Het jaartotaal bedraagt bijna 2.900 uren zonneschijn.

Vragen en antwoorden over weer en klimaat in Granada

Wat is het klimaat in Granada? In Granada heerst een licht continentaal klimaat. Dat wil zeggen; warme zomers en matig koude winters. Door de hoge ligging (700 m) zijn de temperatuur verschillen tussen dag en nacht groot.

Hoe is het weer in Granada? In de zomer is het overdag erg heet maar wordt het aangenaam in de avond. In de winter zijn er redelijk veel zonnige aangename dagen maar het kan ook af en toe regenen. De nachten in de winter zijn koud. Voor actueel weer zie https://www.tiempo.com/granada.htm

Wanneer kan ik Granada het beste bezoeken? Om de zomerhitte te vermijden, kunt u Granada het beste bezoeken in de lente en de herfst, vooral van half april tot half mei en van half september tot half oktober. Gezien het temperatuurbereik kan het ’s nachts koud worden en overdag heet, dus is het handig om je in laagjes te kleden. Wie tegen de hitte kan, kan ook voor de zomer kiezen, maar moet dan wel bereid zijn om bij warm weer door de stad te slenteren. Maar ook in de zomer kan het handig zijn om een sweatshirt mee te nemen voor ’s avonds.

Hoeveel graden is het in juli en augustus in Granada? Overdag is het erg heet in Granada. Tot wel 40 graden Celcius. ´s Avonds koelt het meestal af tot aangenamere waarden.

Is het in de zomer te warm in Granada? Overdag is het inderdaad redelijk heet in Granada. Tussen 30 en 40 graden Celcius overdag.

Kun je overwinteren in Granada? Dat kan maar waarschijnlijk zijn er aangenamere plekken te vinden. Je hebt er best veel mooie zonnige dagen bij zitten maar echt heel warm wordt het niet. De nachten zijn echt koud met minima tegen het vriespunt.

Wat zijn de mooiste plekken van Granada? Persoonlijk vinden wij het uitzicht vanaf de wijk Albayzin naar het Alhambra de grootste bezienswaardigheid van Granada. Daarnaast moet je natuurlijk het Alhambra hebben bezocht; Schitterende Moorse paleizen in prachtig aangelegde tuinen.

Naar het overzicht van onze rondreizen Andalusië

Wij organiseren ook individuele reizen naar Midden Spanje.
Wij organiseren ook enkele kleinschalige groepsreizen.
Kom naar Andalusië! Klik hier voor contactContact
Rondreis Spanje, Flydrive Spanje, Flydrive Andalusië,
Zie ook onze fietstocht op de Via Verde de Aceite!

Voor excursies in Andalusië kijkt u op www.tejeda-tours.com